Meistä

Tietoa Kennel Oscailten ja omistajien historiasta

Koirat ovat aina olleet lähellä sydäntä ja lapsuudessa tuli harrastettua enemmän palveluskoirapuolella. Kun ensimmäinen irlanninsusikoira tuli vuonna 2002, oli uuden harrastuksen ja rodun opetteleminen tosiasia. Omaksikin yllätyksekseni innostuin kasvatustyöstä ja kävin kasvattajan peruskurssin vuonna 2005. Samana vuonna minulle vahvistettiin kennelnimi Oscailte. Oscailte on iirin kieltä ja vastaa englanninkielen sanaa open= aava, avaa, avara, avoin, estoton, laaja, rehti, vapaa, välitön.

Alusta alkaen olimme monenlaisissa tapahtumissa mukana ja siitä sitten jotenkin ajauduimme myös Suomen irlanninsusikoirat ry:n toimintaan mukaan. Sami perusti irlisten tulostaulun oman mielenkiintonsa pohjalta vuonna 2006. Sinne oli tarkoitus kerätä irlanninsusikoirien näyttelytuloksia. Aluksi epäilytti mahtaako kukaan lähettää näyttelytuloksia, koska tulostaulu ei ole millään tavalla kytköksissä yhdistyksen toimintaan. Homma lähti kuitenkin hienosti käyntiin ja uteliaisuutensa johdattamana Sami alkoi laskea myös vuoden irlanninsusikoira pisteitä ja julkaisi ne tulostaululla näyttelyiden yhteydessä. Vuonna 2006 myös virallinen irlanninsusikoirien pistelasku siirtyi Samin tehtäviksi. Vuodesta 2005 alkaen Sami oli muutaman vuoden Suomen irlanninsusikoirat ry:n nettisivujen ylläpitäjänä. Sami teki myös Skotlanninhirvikoira kerholle nettisivut ja laski myös vuoden skotlanninhirvikoira näyttelypisteitä hetken.

Monen yhteensattuman kautta Sami päätyi vuoden 2006 lopulla taittamaan Irlanninsusikoira-lehteä. Lopulta minusta tuli yhdistyksen lehdelle päätoimittaja ja Samista taittaja. Samin kanssa yhdessä olimme tekemässä myös Suomen irlanninsusikoirat ry:n 40-vuotis Juhlajulkaisua. Juhlavuoden 2009 päätteeksi lopetimme lehden tekemisen. Minä kohtasin uudet haasteet ja aloitin jalostustoimikunnan sihteerinä alkuvuodesta 2010 ja jalostustoimikunnan jäsenenä 2012 vuoden alusta alkaen. Sami jatkoi näyttelypisteiden laskijana vuoden 2011 loppuun asti. Ja nyt olemme aloittaaneet Suomen Irlanninsusikoirat ry:n 45-vuotis Juhlajulkaisun tekemisen, juhlavuotta 2014 silmällä pitäen.

Ensimmäinen Irlanninsusikoira, Whitefang Eternity ”Hemmo”, tuli taloon vuonna 2002. Hemmosta jouduimme luopumaan luusyövän vuoksi kahdeksan vuotiaana, syksyllä 2010. Ennen Hemmoa kotia asusti saksanpaimenkoira, Ninjan Werner ”Wellu”. Kaverukset viettivätkin mukavaa yhteiseloa kolmisen vuotta. Wellu kuoli kesällä 2005 vastalaukunkiertymään. Samana kesänä muutimme maalle. Syksyllä 2005 Hemmo sai kaverikseen irlispojan Hertta-Ässän Dileas ”Jullen”. Maaliskuussa poikien sydämet valtasi Hemmon siskon tyttö Whitefang Feme of Oscailte ”Wiivi”. Wiivi oli erittäin kaunnis tyttö, mutta huonoksi onneksi Wiivillä ilmeni puoli vuotiaana niin pahat kasvuhäiriöt, että leikkaukseen ei kannattanut ryhtyä, vaan jouduimme luopumaan Wiivistä syksyllä 2006. Wiivin kuoltua Ruotsin maalta tuli viestiä, että siellä olisi tarjolla irlanninsusikoira uros. Pitkän harkinnan jälkeen haimme Ruotsista pennun nimeltään Sall’bazz Tor ”Ukko”. Ukon menetimme tapaturmaisesti kesällä 2009, Ukko kuoli hirven potkaisuun.

Nyt kuitenkin kasvatustyötä ajatellen jotakin puuttui. Ja se jokin oli tietenkin narttu. Sopiva narttu löytyikin yllättävän läheltä. Sapwood’s Amusing Autumn ”Mimmi” kotiutui keväällä 2007. Ajatus narttukoiran tuomisesta ulkomailta oli kytenyt mielessä jo jonkin aikaa. Riitta ehdotti, että tuodaan yhdessä ulkomailta uutta verta Suomeen. Joulukuun 2008 alussa saapui sitten Slovakiasta Suomeen Gaynor Roan Inish ”Myrna”. Myrna on minun ja Toivosen Riitan, Kennel Whitefang, yhteisomistuksessa.

Syksyllä 2009 syntyi sitten vihdoin ensimmäinen Oscailte pentue. Oscailte Aon pentueen vanhemmat löytyivät molemmat oman katon alta: Mimmi ja Ukko. Pentueesta jäi kotiin vauhtia pitämään Awa, Oscailte Aon Orla. 2010 kesällä haimme Tsekeistä uudeksi vahvistukseksi porukkaamme ”Emil” pojan Really Irish Escape to Oscailte. Emil oli alkuun minun ja Antti Taskulan yhteisomistuksessa ja asui Antin luona. Kuitenkin elämäntilanteen muuttumisen vuoksi Emil, muutti kesällä 2011 meille. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita olikin luvassa, koska 2011 alkuvuodesta Myrna synnytti Oscailte Cara pentueen. Pentueen ainoa narttu, Ciia, Oscailte Cara Cinnie jäi kotiin. Ciia sai pian seurakseen vain kolme päivää itseään nuoremman nartun Saksasta, Dodo, Dorothy di Castello Berge.

-Sari-